Povinnosti podnikatelů vůči státu ode dneška spravuje Právní elektronický systém

24. 05. 2019 Hospodářská komora hl. m. Prahy

Hospodářská komora ukazuje státu, jak má vypadat elektronizace veřejné správy. Po více než dvouletém vývoji a analyzování zákonů, rozhodovací praxe orgánů veřejné moci a judikatury soudů dnes během svého sněmu v Čestlicích spustila ostrý provoz Právního elektronického systému (PES). Podnikatelům přes internet po zadání jejich IČO nově zpřístupňuje povinnosti, které musí podle zákonů vůči státu plnit. O novinku už projevily zájem úřady i podnikatelské organizace z několika zemí Evropy.

„Kvůli velkému množství zákonů, nařízení a vyhlášek a jejich častým změnám podnikatelé ztratili povědomí, které všechny povinnosti jim stát ukládá, kdy je mají plnit a jaké sankce jim za jejich neplnění hrozí. PES tento reálný problém pomáhá řešit. Zároveň podnikatelům sníží byrokratickou zátěž a ušetří jim peníze na pokutách,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

PES bude prospěšný i pro stát: podnikatelé budou plnit povinnosti, které jim ukládá, a zároveň ušetří peníze daňových poplatníků za hladší průběh kontrol i za vynucování a vymáhání jejich plnění.

PES zobrazuje povinnosti z prvních 19 nejdůležitějších zákonů, kterými se podnikatelé musí řídit, např. živnostenského zákona, zákona o pojistném na sociálním zabezpečení nebo zákoníku práce. Hospodářská komora jej bude průběžně aktualizovat a zpřístupní v něm další právní předpisy podle požadavků živnostníků a firem.

Za jeho vývojem stojí průkopníci e-governmentu v ČR a tvůrci datových schránek nebo českého státního projektu CzechPoint Zdeněk Zajíček, Aleš Kučera a Tomáš Vrbík. Od ledna letošního ledna jej testovalo 500 firem. 

Považuji jej za nejužitečnější nástroj pro podnikání, který živnostníkům, malým i velkým firmám poprvé po 30 letech povinnosti vůči státu nejenže ohlídá, ale umožní jejich plnění delegovat na zaměstnance nebo dokonce i jiné firmy, jako jsou účetní nebo právní podniky. Konečně dostávají do rukou hmatatelný nástroj proti byrokracii,“ uvedl prezident ICT unie Zdeněk Zajíček.

Nadměrnou administrativní zátěž podnikatelů potvrzují statistiky o novelizacích zákonů nebo o počtu kontrol státních orgánů v podnicích. Například živnostenský zákon se od roku 2000 měnil 120krát. Třeba stavební zákon byl sice od roku 2000 upravován „pouze“ 30krát, tuto oblast ale také významně regulují i podzákonné prováděcí předpisy – a ty se měnily více než 100krát.

Podnikatele přitom kontrolují a pokutují desítky dozorových orgánů a inspekcí. Například Česká obchodní inspekce vloni při více než 29 tisících kontrolách skoro v polovině případů podnikatelům uložila pokuty za více než 140 milionů korun„Ani při dobré vůli podnikatele splnit všechny státem ukládané požadavky není v lidských silách, aby dostály všech povinností. Proto tady velmi správně nastupuje elektronizace,“ podotkl Zajíček.

Právní elektronický systém je tak jediné místo v ČR, v němž podnikatelé zjistí, že jen z prvních 19 zákonů jim vyplývá celkem 1 185 povinností, které musí plnit. O PES proto už projevily zájem úřady a podnikatelské organizace v několika zemích Evropy, a dokonce i tam, kde elektronizace veřejné správy je v pokročilém stádiu.

„Jak ulevit podnikatelům od byrokracie je tématem všech evropských zemí, proto jejich zájem o PES vítáme. Vyvinuli jsme jej za dva roky a z vlastních zdrojů, protože víme, jak je taková elektronizace náročná na odborné kapacity a jak by státu dlouho trvalo něco podobného uvést v život. Nicméně bychom ocenili, kdyby se rovněž k našemu úsilí usnadnit život podnikatelů zapojil také český stát,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, který vznik PES inicioval.

První vlaštovkou je spolupráce Hospodářské komory a Ministerstva průmyslu a obchodu, které v systému už na základě dohody o spolupráci provedlo revizi povinností vyplývajících ze živnostenského zákona.

Podle propočtů Hospodářské komory má PES potenciál ušetřit podnikatelům za právní analýzy a právní poradenství při zastupování před správními orgány a soudy ve sporech o výklad jednotlivých právních předpisů až 43,2 mld. korun. PES by se v budoucnu mohl rozšířit také třeba o starosty, ředitele škol nebo třeba zdravotníky.